This website uses cookies. By continuing to use this website, you agree to the use of cookies. More info here
Accept Cookies

TMT KNOWLEDGE CENTER

Wang Noi, Phra Nakhon Si Ayutthaya
Thailand
2011

TMT KNOWLEDGE CENTER

Wang Noi, Phra Nakhon Si Ayutthaya
Thailand
2011

TMT KNOWLEDGE CENTER

Wang Noi, Phra Nakhon Si Ayutthaya
Thailand
2011
The Thai Metal Trade Knowledge Center is a seminar venue of TMT one of the main steel manufacturers in Thailand and a center for educating the public, in addition to architects and engineers, about steel products, materials and production. The center includes a lobby, seminar rooms, career services, oversized meeting room, three seminar rooms, offices and parking, with four buildings designed to accommodate the entire program. The first building houses the meeting and seminar rooms, the second houses the offices, the third is given over for the general public while the last is for services. These four buildings are arranged around a central water feature that helps reduce the interior volume requiring mechanical ventilation. The buildings are grouped to the east of the site preserving, for future expansion, a large green area to the west. The project owner, with his great appreciation for art, wanted the building complex to stand as a work of art in its own right. Following this directive, wood pattern aluminum composite panels were selected to emphasize the curved form of the auditorium. During the night, when the meeting rooms are beautifully lit, the suspended art work in the foyer becomes even more spectacular. Steel was used, whenever possible, as the primary building material in order to reflect TMT business. Many of the products used were from TMT, including the metal roof structure, metal cladding and metal decking. Glass was selected to compliment the steel structure and to communicate a contemporary architectural language. All four buildings use structural steel framing with reinforced concrete slabs at ground level and reinforced concrete over metal deck on the upper level. All the steel framing for the project was prefabricated on site and then assembled using nut bolt connections. The wall makes use of metal cladding and aluminum composite panels with a wood pattern in the main meeting room. Steel painted doors are mounted in powder-coated aluminum frames. With the decision to expose the building services and build without ceilings, a lot of input was required from the contractor in order to create high-level shop drawings prior to construction. The short timeframe for construction also influenced the decision to develop a system of prefabricating the principal structural frame using nut bolt connections; while work on the ground was still progressing, assembly of the steel structure could begin, saving a huge amount of time usually spent on structural preparation.
AWARDS
Winner BlueScope Design Award 2015 Innovative Steel Design Contest

Share:
Facebook
Email