HOTEL INDIGO BANGKOK WIRELESS ROAD

Wireless Road, Bangkok
Thailand
2014

HOTEL INDIGO BANGKOK WIRELESS ROAD

Wireless Road, Bangkok
Thailand
2014

HOTEL INDIGO BANGKOK WIRELESS ROAD

Wireless Road, Bangkok
Thailand
2014
Hotel Indigo Bangkok Wireless Road is a younger brand from the Inter-Continental Hotel (IHG) chain. The hotel is located on the leafy tree-lined Wireless Road in Bangkok. Wireless Road has a strong historical background as an area for embassies, embassy residences, and the early broadcast station and telegraph station dating back to the King Rama VI period that gave it its name. As Wireless Road was the location of the 1st telegraph station in Thailand, the design of the facade of the hotel was derived from the Morse code signal to celebrate this aspect of its history. The hotel is also situated on a busy pedestrian route next to a large mixed-use office complex. The concept formulated early in the project was to connect with the neighbourhood as much as possible. It is not only the lobby and restaurant on the lower levels that are well connected to the street; the guest rooms also feature bay windows (with or without balconies) that allow guests to enjoy the view outside across to the embassy area and the greenery. Another strategy developed was to avoid standard city hotel configurations, such as closed corridors, 4-metre wide guest rooms, etc. Typical guest rooms are therefore designed on 6 m x 6 m modules, featuring a wide frontage, with typical floor configuration allowing for 5 corner units out of 11 units on each floor. All guest rooms feature full-height bay windows that offer a spot for guests to either contemplate or connect with the magnificent views outside. The bay windows subsequently represent a strong integral element of the faade design. The hotel facade reflects the room configuration inside, resulting in a strong character of inside-out architecture. Early in the design concept stage the idea of having a naturally ventilated corridor was conceived. Unlike typical city hotel corridors that offer no connection to outside, the corridors on each floor are within atrium space, allowing guests to visually connect with the outdoors. The design of the atriums also allow cross breezes into the corridors eliminating the need for air-conditioning. The atriums animate the building facade, gave a porous quality to the building mass. The colour palette for the facade utilises shades of anodised bronze, gold and bronze tinted glass. On the ground floor elements of timber, bronze and natural stone on the lobby facade add to the project character.
AWARDS
ASA Citation Awards : 2016

Share:
Facebook
Email