This website uses cookies. By continuing to use this website, you agree to the use of cookies. More info here
Accept Cookies

SILOM COMPLEX RENOVATION

Silom Road, Bangkok
Thailand
2012

SILOM COMPLEX RENOVATION

Silom Road, Bangkok
Thailand
2012

SILOM COMPLEX RENOVATION

Silom Road, Bangkok
Thailand
2012
The Silom Complex is a modern office building and shopping mall situated on Silom Road, acting as a hub for business, shopping, fashion and jewelry in addition to hosting a string of popular restaurants and a supermarket. The main objective of the building is to cater to consumers within Silom and surrounding areas. For the new renovation of the building exterior, the arrival of a mass transit station meant that the parameters defining the approach to the building have been completely altered from before. Similarly, the approach to mall design has shifted from one of blind boxes to one where the internal atmosphere and activities should be visible to those outside, whether at the level of the street or the level of the elevated rail platform. The front faade is therefore composed of a transparent glass curtain wall, which turns into a dynamic screen through its display of diverse products and the myriad activities that take place within. The mullions have been lined with LED lighting programmed to emit a spectrum of colors and patterns, to add to the sense of movement on the faade both in the daytime and at night. These design measures sought to call attention to the building, whose view from the already narrow road is further obscured by the elevated rail infrastructure. They also create a dynamic building with a friendly and energetic vibe, reflecting the perpetual buzz of comings and goings that make the Silom sub-District one of the main commercial hubs of the capital. The interior renovation, involving changes to the store layout and the shape of the atrium, was carried out to reduce corners and odd angles both in plan and section, with the aim of maximizing visibility for all stores. The design concept was inspired by windmills (silom in Thai), which were brought to Silom Road then known as Kwang Road by foreigners and from which its current name was derived. Flowing lines associated with wind movements provided inspiration for the circulation space and its relationship to the shops, in addition to influencing the design of other major architectural elements such as ceiling panels, bulkheads, columns and floor patterns. As the building floor-to-ceiling height is less than those in newer shopping malls, the interior is rendered primarily in white to heighten the sense of spaciousness and to create a bright and airy atmosphere that feels highly contemporary.
Share:
Facebook
Email