This website uses cookies. By continuing to use this website, you agree to the use of cookies. More info here
Accept Cookies

COMMUNICATION ARTS COMPLEX

Khlong Luang, Pathum Thani
Thailand
2004

COMMUNICATION ARTS COMPLEX

Khlong Luang, Pathum Thani
Thailand
2004

COMMUNICATION ARTS COMPLEX

Khlong Luang, Pathum Thani
Thailand
2004
The Communication Arts Complex represents Bangkok University as one of the finest facilities in the country. A group of buildings was planned around the central area of the campus, where the main library is also located. The central area, or inner pedestrian court, will be surrounded by future buildings. It starts its trajectory from the space underneath the central library, passes through a soon-to-be-erected building and finishes at the Communication Arts Complex space where it serves as a node to the expanding section of the campus.


In contrast with the tranquil space underneath the central library, the Communication Arts Complex space will be filled with an array of dazzling and lively activities including an amphitheater for the performing arts—one of the most important events in the complex’s academic program.


Around this space, the complex splits into three buildings for three different purposes and with three different engineering limitations. The first building, housing a classroom and the faculty office, is approached from the main access thoroughfare and has a rather simple but sleek structure with curved forms that catch the eye and lead to the central circular space. The second building contains the studio, conference room, and black box in a wide structure with compartmentalized service areas. The facilities inside are erected with the appropriate dimensions for perfect acoustics and for broadcasting performances. The third building, a multipurpose classroom and laboratory, is a nine-story high-rise building (to reduce the footprint). The first three stories interconnect with the other buildings in the complex. The fourth to eighth floors contain classrooms and are served by vertical circulation, including elevators.


Inspired by media walls and billboards, the articulation of the buildings is treated as a floating solid mass on top of a glazed wall, or freestanding column. The warehouse appearance of the black box is achieved with corrugated-steel cladding, which is also applied to other parts of the building. The performing studios were also planned on the second floor so that they could be seen from the central court or as far away as the central library.
Share:
Facebook
Email