This website uses cookies. By continuing to use this website, you agree to the use of cookies. More info here
Accept Cookies

DENTAL CLINIC BUILDING 10 FACULTY OF DENTISTRY - CHIANG MAI UNIVERSITY

Suthep Road, Chiang Mai
Thailand
2019

DENTAL CLINIC BUILDING 10 FACULTY OF DENTISTRY - CHIANG MAI UNIVERSITY

Suthep Road, Chiang Mai
Thailand
2019

DENTAL CLINIC BUILDING 10 FACULTY OF DENTISTRY - CHIANG MAI UNIVERSITY

Suthep Road, Chiang Mai
Thailand
2019

Accommodating the absence of the 1,050-sqm clinical area due to the structural problem in Building 8, the project was an urgent with the minimum of construction time as the principal design criteria. The other criteria was the maximum number of parking spaces it could offer since the building was built at the parking lot along Building 2, the only space left among the cluster of the buildings. Therefore, steel structure was chosen because of its adaptability which meets the specific requirements of the site.


The long and narrow shape site is situated at the back of the Faculty of Dentistry, Chiang Mai University, facing a lush green space of the registered archaeological ‘Suan Dok’ old city wall in the north, with quite a few big teak trees in the site. Although some of the trees had to be transplanted, it was our attempt try to preserve these teak trees and having the new building integrated with its natural environment and be respective to its context. The mass of the building was carved out at the consulting area to create pocket spaces for those trees, and to allow natural light getting into the interior, the old city wall is revealed as the background.


Conforming to its compound where horizontal lines from the existing buildings of the modern era are strongly conspicuous, the building harmoniously has the long parallel stripes of openings along the north side. The lower glazing in the clinical area located at the height relating to the position of the dentists when perform the treatments. It lets only a certain amount of sunlight to enter the area yet maintaining an efficient direct functional task lighting for the dentists. While the patients would benefit the scene of trees and sky from the upper glazing windows.


The slanted ceiling soaring over the top glazing, continuously converting to the overhang, facilitates the connection between the interior and the exterior, enhances the natural daylight for a relaxed and comfortable atmosphere, giving the impression of being in a more spacious space and consequently lessen stress and comfort the patients.


As part of the building façade, the expanded steel screens serve as shading and rain protection, sheltering the entrance zone and creating an inviting ambience, which can also be used for an extension of a waiting area and a gathering space. 


The spatial program is designed to be simple and easy way finding. The building is divided into three parts. The first is the parking area located on the ground floor as a preserved function of the original site. The second part is the clinical area, which consists of an entry lobby, a nurse station, a consulting area and the open-planned treatment area as a main area facing towards the north. The last section is the clinical support functions, comprises of the x-ray room, supply room, sterilize room and other service area, which are the only area separated by the walls. These walls do not only separate between the treatment area and the service area, they also define the building’s pathways as the entry lobby flows to clinical and consulting area.

Share:
Facebook
Email